Wat een heerlijk begin

Wat een heerlijk begin

Wat een heerlijk begin. De laatste keer dat ik schreef was maandagavond en nu is het alweer vrijdag. Dinsdag begonnen we dus met de de eerste keer chemo, metotrexat ofzoiets. In vierentwintig uur krijgt ze een hele grote dosis, die daarna met heel veel water door het infuus er weer langzaam uit gespoeld wordt. Dinsdagochtend kwam eerst de muziekterapeut Linn langs die we nog van vorig jaar kenden, dus dat vond Elise erg leuk. Daarna kwamen de cliniclowns langs en tot slot was er nog een kinderfeestje in de keuken, kompleet met diploma’s en kokmutsen. Kortom een super leuke dag ondanks dat we met de chemo’s begonnen.

Woensdag en donderdag werden opgeleukt door bezoek van Iza en Lena en van de Nijmegenaren Mirjam, Michiel, Anne en Siem. Dus lekker veel op de speeltherapie geweest. Woensdag kwam ook de filmploeg van de postcodeloterij langs, dus misschien wordt Elise nog wel bekend in zweden (17 februari is de utizending).

We kregen ook de uitslag van de lumbaalpunctie van vorige week: geen kankercellen in het hersenvocht! Goed nieuws dus. Dit verandert niets aan de behandeling, maar maakt het in ieder geval niet erger. En de uitslag van het nieronderzoek dat we maandag hadden gehad was ook redelijk goed. Verder nog een goed gesprek met de oncoloog gehad. En hebben we na lang aandringen van fysiotherapeut kunnen ruilen. Nu gaat Elise dus met veel plezier naar de oefenzaal in plaats van met tegenzin. Ze gaat met sprongen vooruit. Als je haar onder haar armen optilt, dan ‘loopt’ ze mee. Ze kan nog niet staan, maar wel weer haar beiden benen strekken.

En hoe ging het met de bijwerkingen? Tot nu toe super goed. Niet misselijk en erg vrolijk. Geen pijn. Het haar zal waarschijnlijk pas over een paar weken uitvallen. Deze chemo heeft eigenlijk als ergste mogelijke bijwerking blaasjes en wondjes in al je slijmvliezen (mond, slokdarm, darmen tot helemaal beneden) die na een paar dagen tot een week na toediening verschijnen. Hopelijk krijgt Elise dat niet of nauwelijks. We zullen zien of dat dus nog gaat komen de komende dagen.

Vandaag, vrijdag, mochten we naar huis en zijn we smiddags eventjes langs de opvang buiten geweest. Volgende week zijn we vrij op wat kleine controle dingetjes na en de twintigste februari krijgen we dus chemo nummer twee. Kortom tot nu toe had het niet beter dan dit kunnen gaan.

Er is hoop want ik heb het!

8 gedachten over “Wat een heerlijk begin

 1. Wat een fijn bericht. Nou ja, naar verhouding dan. Hou de moed er in.
  Groetjes, Maarten, Emma en Frederique
  PS Volgende week stuur ik wel weer een foto op.

 2. Skönt att ni är igång med behandlingen, och att ni får vara hemma ett tag nu! En dag i taget, stora varma kramar från oss! KRAM

 3. Fijn dat in deze nachtmerrie er ook wat ‘mee mag vallen’! Al begrijp ik dat het nog te vroeg is om iets te zeggen over de bijwerkingen. Wij blijven mee hopen dat Elise niet al te veel last er van gaat hebben. Sterkte!!! Dikke kus en knuffel

 4. När en stormvind rycker i dig, tar andan ur dig, och vill dra dig

  med sig och krossa dig,

  kämpa då, och låt dig inte dras med!

  Kom alltid ihåg att hur stark stormen än är, så
  rids den alltid ut!

  Även de häftigaste stormbyarna tonar ner

  och även de svåraste vinterstormarna dör ut.

  De vinterstormar du upplever idag

  blir alltid till en ny vår.

  Ge aldrig upp!

  Kramen till hela familjen // Marina

 5. Hallo lieve schatten,
  Ik krijg helaas geen berichten meer in mijn mail als je een nieuw verhaal hebt geschreven, dus sorry voor deze late reactie. Ik ben blij te lezen dat er weer beweging is in Elise’s linker kant. Dat betekent in ieder geval dat die verbinding met de hersenen er nog is en dat de kans op (volledige) revalidatie er is, toch? Ik denk zoveel aan jullie en hoop zó op het beste.
  Ik vind dat je ontzettend duidelijk schrijft en ik heb zo’n enorm groot respect voor het feit dat je juist bijna niet cynisch bent. Hoewel ik me zeer goed kan voorstellen dat je het wordt. Uit jouw positivisme spreekt zo’n kracht. En met jullie als voorbeeld móet Elise dat ook wel hebben. Jullie zijn kanjers. Ik hou van jullie.
  Deze week komt er iets jullie kant op. Liefs en knuffels. Steph

 6. Hallo lieverds,

  Wat fijn dat er positieve ontwikkelingen zijn! En wat goed dat Mirjam langs is geweest met man en kids. Zou jullie ook graag persoonlijk een hart onder de riem steken en gewoon even knuffelen, maar helaas moet het voorlopig even op afstand!

  Jullie zijn toppers!

  Xx

 7. Åh, vad skönt att hoppet är hos er! Håller tummarna för att de hemska biverkningarna fortsätter att hålla sig borta och att hennes rörliget fortsätter att komma tillbaka. Många kramar Hanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *