Kanjerketting

Kanjerketting

Nu is de Kanjerketting er voor alle kinderen in Zweden!

Super gaaf. Na hard werken krijgen alle kinderen met kanker hier in Zweden een KanjerKetting! De organisatie is ondergebracht bij de Zweedse kinderkankervereniging.


Wij blijven natuurlijk geld inzamelen voor dit geweldige projekt. De grote en kleine bijdrage blijven binnenkomen, super lief van iedereen!


——————–

Elises eerste kanjerketting is vier meter lang en al twee keer afgesloten met de felbegeerde bloemenkraal. Elise laat hem graag zien en vertelt er allerlei dingen over. “Bij deze kraal maakte ze een masker.” (voor de bestraling) “Dit is een plas en poepkraal.” (Voor klysma of katherisering). Ze vertelt haar verhaal met behulp van de kralen.

 

Elise met haar kanjerketting in 2012

 
Ook tussen de behandlingen door is de kanjerketting belangrijk voor Elise

  

Hier had Elise net de tweede bloemenkraal aan haar eerste kanjerketting geregen

————————–

Wat is een KanjerKetting?

De behandeling van kinderkanker duurt lang en is zwaar. Om kinderen met kanker te steunen heeft de Nederlandse Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) de KanjerKetting ontwikkeld. De KanjerKetting is tegelijk beloningssysteem en wegwijzer en bestaat uit kralen. Elke kraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, een scan, een lumbaalpunctie, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care enz. Kinderen met kanker rijgen deze KanjerKralen aan een ketting. Die ketting, de KanjerKetting, vertelt hun verhaal.

Hoe werkt de KanjerKetting?

In het ziekenhuis krijgt elk kind bij diagnose een waxkoord met een kraal van hoop en letterkralen die zijn of haar naam vormen. Daar komen in de loop van de tijd de KanjerKralen voor de behandeling bij. Zo rijgt elk kind zijn eigen KanjerKetting die meterslang kan worden en laat zien wat het kind heeft doorstaan en wat voor Kanjer het is.

Wat is het doel van de KanjerKetting?

De KanjerKralen zijn een lichtpuntje tijdens de zware behandeling en kinderen kijken uit naar hun kleine, kleurige beloning. Maar de KanjerKetting is meer. De KanjerKralen maken letterlijk zichtbaar wat voor kinderen zo ongrijpbaar is. Door de KanjerKetting begrijpen ze beter wat er met hen gebeurt en krijgen ze grip op hun situatie. Ouders gebruiken de KanjerKetting als leidraad om hun kind uitleg te geven en om het voor te bereiden op wat het te wachten staat. Met de KanjerKetting in de hand vertellen kinderen hun verhaal aan hun opa en oma of aan klasgenootjes. Zo helpt de KanjerKetting hen door de behandeling heen. Na afloop is de KanjerKetting een kleurrijke herinnering aan een ingrijpende periode. Voor gezinnen waar een kind aan kanker is overleden, is de KanjerKetting een dierbaar aandenken dat zij koesteren.
——————

In de zomer 2012 heeft er in verschillende regionale dagbladen een mooi artikel met foto’s over de kanjerketting gestaan.

   

5 gedachten over “Kanjerketting

 1. Hoppas att detta snart kommer till Sverige. Och hoppas att Elise någongång får sin blompärla. Jag måste fråga: Vad betyder den runda orange-vit-gröna pärlan?

  Lycka till med allt! <3

  Hej Nea, det är cellgifterna. Chemo Casper. Fina men många. Sjukhuset är väldigt positivt angående Supersnöret. Hoppas jag kan posta mer under veckan. Kram Lisanne

 2. Vår dotter hade en Wilms tumör, och nu håller vi på som allra bäst med cellgift… Jag tror att supersnöret är en helt perfekt grej! Hoppas sååå att er dotter blir frisk! “Fuck cancer”! <3

 3. UNDERBART! 🙂 Pga mitt barns mycket ovanliga och cancerliknande sjukdom så har jag hundratals vänner på Facebook som också har barn med samma sjukdom. Majoriteten av dem bor i USA och de pratar ofta om “beads of courage” som det heter hos dem. En så otroligt bra och fin grej!

  Våra barns sjukdom , i de fall det kravs behandling (vilket min pojke sluppit ännu), behandlas på samma vis som cancer och alla dessa barn sköts av barnonkologer. På Barncancercentrum i Göteborg t.ex.

  1. Hej Beckah,

   Även barnen som har olika blodsjukdomar och den sjukdomen som din pojke har får supersnöret såklart.

   Ligger man på 322 så spelar de ju ingen roll vad ens sjukdom heter, Supersnöret får man oavsett, men endast under behandlingstiden.

   Styrkekram till dig och din son, Lisanne

 4. Een kanjerketting….Wat een geweldige idee en initiatief voor alle kindertjes met kanker. Ik ( vriendin van Elsa)ben zeer begaan met jullie en hoop Elsa te spreken in november, nadat jullie weer naar de scans geweest zijn. Ik duim met jullie mee en draag zelf het kralen hartje op mijn hart , soms als ketting, altijd eentje aan mijn portemonnee, zodat ik erg vaak even denk aan de kleine Elise. Hiermee hoop ik jullie symbolisch te ondersteunen.

  veel liefs, sterkte en doorzettingsvermogen gewenst van
  Annemarie van den Berg – Mooij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *