Nieuws Zweedse Kanjerketting

Nieuws Zweedse Kanjerketting

Nu zijn de KanjerKralen besteld voor alle kinderen hier!

Super gaaf. Het zal nog een paar maanden duren voordat de leverans is aangekomen en iedereen in het ziekenhuis weet hoe het werkt. Maar daarna krijgen alle kinderen met kanker hier in west Zweden een KanjerKetting! De kinderen die nu al ziek zijn zullen ze ook gaan krijgen voor het resterende gedeelte van hun behandling.

Met Elises kanjerketting gaat het heel goed (of slecht, het ligt er maar aan hoe je het ziet). Hij wordt hoe langer hoe mooier. We zouden hem liever niet nodig hebben, maar hij helpt Elise te begrijpen wat er allemaal gebeurd.

Daarnaast blijven de grote en kleine bijdrage binnenkomen, super lief van iedereen! Mijn schoon-schoonmoeder verkoopt nog Elise hartjes. Mirjam en Heleen hebben op koninginnedag geld ingezameld door op de rommelmarkt te gaan staan.

Kortom het gaat goed met de Zweedse kanjerketting.

—————————————

Wat is een KanjerKetting? www.kanjerketting.nl
De behandeling van kinderkanker duurt lang en is zwaar. Om kinderen met kanker te steunen heeft de Nederlandse Vereniging ‘Ouders, Kinderen en Kanker’ de KanjerKetting ontwikkeld. De KanjerKetting is tegelijk beloningssysteem en wegwijzer en bestaat uit kralen. Elke kraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, een scan, een lumbaalpunctie, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care enz. Kinderen met kanker rijgen deze KanjerKralen aan een ketting. Die ketting, de KanjerKetting, vertelt hun verhaal.

Alle kinderen in Nederland met kanker krijgen dus zo’n ketting. Je kunt de ketting niet kopen of bestellen als particulier. Maar omdat ik dus bezig ben om het ook voor de kinderen hier te regelen, wilde de VOKK wel een uitzondering voor mij maken. Nu kan ik namelijk aan het personeel hier laten zien hoe het werkt en waarom het zo’n geweldig projekt is. Aan de hand van deze blogg en mijn agenda heb ik precies uitgerekend hoeveel kralen Elise al had verdiend en hoeveel ze er in de toekomst ongeveer nog nodig zal hebben. De dag na haar verjaardag kwamen het pakketje met de kralen aan en kon ik wat er allemaal al gebeurd was gaan rijgen, in de goede volgorde. Dat was nog een heel werk. Daarna heeft Elise dus elke keer een kraal gekregen bij speciale medische gebeurtenissen en zelf op de ketting geregen.

Hoe werkt de KanjerKetting?
In het ziekenhuis krijgt elk kind bij diagnose een waxkoord met een VOKK-kraal, een kraal van hoop en letterkralen die zijn of haar naam vormen. Daar komen in de loop van de tijd de KanjerKralen voor de behandeling bij. Zo rijgt elk kind zijn eigen KanjerKetting die meterslang kan worden en laat zien wat het kind heeft doorstaan en wat voor Kanjer het is.

20120403-105425.jpg

En Elise is dus het enige kind hier in Zweden die er al eentje heeft. De mensen hier vinden hem heel mooi en Elise laat hem dan ook graag zien. Dan vertelt ze er allerlei dingen over. “Bij deze kraal maakte ze een masker.” (voor de bestraling) “Dit is een plas en poepkraal.” (Voor klysma of katherisering). Ze vertelt haar verhaal met behulp van de kralen.

Wat is het doel van de KanjerKetting?
De KanjerKralen zijn een lichtpuntje tijdens de zware behandeling en kinderen kijken uit naar hun kleine, kleurige beloning. Maar de KanjerKetting is meer. De KanjerKralen maken letterlijk zichtbaar wat voor kinderen zo ongrijpbaar is. Door de KanjerKetting begrijpen ze beter wat er met hen gebeurt en krijgen ze grip op hun situatie. Ouders gebruiken de KanjerKetting als leidraad om hun kind uitleg te geven en om het voor te bereiden op wat het te wachten staat. Met de KanjerKetting in de hand vertellen kinderen hun verhaal aan hun opa en oma of aan klasgenootjes. Zo helpt de KanjerKetting hen door de behandeling heen. Na afloop is de KanjerKetting een kleurrijke herinnering aan een ingrijpende periode. Voor gezinnen waar een kind aan kanker is overleden, is de KanjerKetting een dierbaar aandenken dat zij koesteren.20120403-205338.jpg

De kanjerketting van van onze kanjer Elise is al bijna drie en halve meter lang. Te lang. En zal nog veel, veel langer worden. Maar Elise en wij hebben onze zinnen gezet op een hele mooie blauwe bloemenkraal, ‘de einde behandeling kraal’. Op deze foto krijgt Elise de allereerst bestralingskraal ‘Radio Robbie’. Nog dertig te gaan.

20120403-110640.jpg

6 gedachten over “Nieuws Zweedse Kanjerketting

 1. Wij zijn supertrots op jou, liesje! wat een lieverd ben je toch, zo mooi dat je dit mooie project naar zweden hebt gehaald!

 2. Åh du är ju helt underbar! Hur bara kan du finna kraft att jobba med det här projektet som är helt fantastiskt och som kommer hjälpa så många barn och familjer när all er kraft borde gå åt till er själva? Jag önskar att Eskil hade kunnat fått ett supersnöre när han blev sjuk för allt som hände oss då är bara ett virrvarv av slangar i mitt minne.
  Kan du inte göra en länk eller skriva bankgironummret till vart man kan skicka sitt bidrag någonstans på bloggen så att man alltid ser det när man loggar in?

 3. Jättebra jobb! Tänker på hur långt snöre Nora skulle haft. Alldeles för långt men samtidigt något att vara stolt över. För stolta ska våra barn vara. Kämpar starka som få. Kram

 4. Wat goed Lisanne dat dit gelukt is. Fijn dat Elise en nu ook andere kinderen meer begrip krijgen door de kanjerketting. Veel sterkte voor de komende tijd en hopen dat het koord sterk genoeg is om jullie allemaal te dragen. Wij zijn hier nog steeds in afwachting. Nienke is nu bijna een week over tijd. Ik hoop voor haar dat het nu snel gaat gebeuren.
  Liefs Marja

 5. Åhh vilken underbar grej. All styrka till dig som orkar fixa med det här projektet, du är beundransvärd! Det vore fantastiskt om man kunde få ta del av supersnöret!! Vi har nog aldrig träffats under vår tid i Göteborg och nu är vi i Karlstad och får den behandling som behövs men jag följer er och Elises kamp här på bloggen lite då och då. (Vår lilla Alva är kusin med Emanuel).
  Många värmande styrkekramar från Lina

 6. Vad bra att det äntligen gått i lås! Som sagt, lägg gärna ut info om hur vi ska göra för att stötta projektet med Supersnöret. Kram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *