Chemo vier is klaar, nu de buikgriep nog………

Chemo vier is klaar, nu de buikgriep nog………

Moe, moe, moe, vorige week lange week chemo. Elise deed het weer prima, iets misselijker en hangeriger dan vorige keren. Weekend erg gezellig met vriendinnetjes, kraaltjes maken. Hinke, Hanneke en Marieke super bedankt voor het helpen! Ook goede gespreken gehad en spelletjes gedaan. Nog een oproepje; wie weet waar je kladden en je lurven zitten?

Maar deze week is zwaar, Elise aan de diaree en overgeven, ik zelf ook. De wasmachine kan er niet tegen op. Alles in het huis lijkt stuk te gaan en te protesteren. Gussie eerste stuk van zijn beugel erin, dus ook lastig eten. Kortom we zijn familie gezellig. Zijn moe.

Maandag heb ik weer een routine controle gehad bij de oncoloog, gewoon lichamelijk onderzoek en huid bekijken op veranderingen. Geen aanmerkingen dus dat is relaxed. Volgende week bloed en urine test.

Kraaltjes gaan super goed, al 800 verkocht! En ruim 100 in de bestelling!

Ga nu opruimen want dat is hard nodig. Kram

4 gedachten over “Chemo vier is klaar, nu de buikgriep nog………

 1. Grappig dat je dat vraagt. Weinig mensen weten dat, maar als je aan je stutten trekt, dan word het kopje van je lurven net zichtbaar, de kladden zitten daar weer vlak achter.

  He, maar wel fijn dat nummer 4 er op zit. Heel veel sterkte met het proces van daar weer van bij komen. Ik denk aan jullie (ook aan jullie wasmachine trouwens).

  Liefs, Marcel.

 2. Hallo liefjes,
  Goed dat je deze chemo ook weer kunt afstrepen. Straks ook de buikgriep weer meester en jullie kunnen er weer tegenaan!
  Dikke kus, Steph
  ps: het schijnt dat je hurken ook iets maken hebben je kladden en lurven….

 3. CUBRA

  INHOUD WOORD

  HOME

  AUTEURS

  KUNST

  door NORBERT DE VRIES

  Elke week een nieuwe beschouwing over een woord

  ——————————————————————————–

  20090326

  Kladden en lurven

  Iemand bij zijn lurven, of zijn kladden vatten. Waar grijpen we ze dan? Zijn het lichaamsdelen, en zo ja, waar zitten ze dan?

  Mijnheer Kaktus zong er vroeger over: Laat je lurven zien, laat je kladden zien….

  Enfin, onduidelijkheid troef.

  Met ‘kladden’ – daarover bestaat weinig verschil van mening – moeten we denken aan lappen stof of kleding. ‘Klad’ staat hier voor een stuk, dat van een groter geheel is losgeraakt of afgescheurd. In Twente en Oost-Friesland kennen we ook tegenwoordig nog het woord ‘kladde’ of ‘klatte’ in de uitspraak: de kleren hingen hem als kladden om het lijf. Kladden kunnen we dus verstaan als: vodden, of slonzige kleding. Als een Fransman iemand bij zijn kladden grijpt, dan staat hem de uitdrukking ‘se jetter sur sa friperie’ ter beschikking. Friperie: vodden, of verkreukelde, oude kleding.

  Met ‘lurven’ ligt het wat moeilijker. Het WNT zegt bij ‘lurf’, dat het ‘van onbekenden oorsprong’ is. De uitdrukking ‘bij de lurven pakken’ is al heel oud. Je vindt hem al bij Vondel: “Vatse by de lurven,….Vat en bregtse rechtevoort”.

  Een bekende betekenis van ‘lurf’ is: inkeping in hout, maar die brengt hier geen licht in de duisternis. Sommigen beweren, dat we onder lurven de nekharen, of het nekvel, moeten verstaan. Het feit echter, dat deze (afgeleide?) betekenis niet te herleiden is tot een bekende en aanvaarde ‘grondbetekenis’, doet mij sterk twijfelen aan dat nekvel.

  Kortom, ‘iemand bij de lurven grijpen’ blijft een handeling van onduidelijke herkomst. Maar, evenwel, echter: er gaan tegenwoordig stemmen op, die verklaren, dat we hier met een leenwoord te maken hebben. Uit Scandinavië zou het woord ‘lurva’ tot ons gekomen zijn. Het woord betekent: vod, oude lap. Ik kan niks bewijzen, maar mijn gevoel zegt me: dat zou best wel eens kunnen kloppen.

  En zie, de lurven en de kladden zouden identiek zijn! Maar wil je beide woorden vermijden, dan kun je natuurlijk ook gewoon zeggen: iemand stevig bij de kraag grijpen.

  ——————————————————————————–

 4. Usch! Vi har precis också avverkat en veckas magsjuka. Lukten har fastnat i näsan på mig. Det blir bättre snart. Ta hand om er!
  Aleksandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *