Ballonnen voor in de hemel

Ballonnen voor in de hemel

Een kinderbegravenis. Gedeeld verdriet. Kinderen in feestkleren kijken naar een veel te kleine kist. Ouders verslagen maar rechtop.

Voordat het begint, een paar woorden met de oma. Oneindig veel tranen.

Meisje van zeven. Dol op dieren. Iedereen op haar. Mocht niet ouder worden dan zeven.
Zeven jaren van dierenliefde, meisjes gegiebel en mooie sjaaltjes op haar hoofd.

Ik en Sophie ik de kerkbanken, proberen geen geluid te maken. Verdriet om dit meisje. Tranen voor haar ouders. Haar kleine broertje.
Geluk om mijn eigen twee. Mijn neus snuift de geur van Sophie nog eens extra op. Tijdens het naar de kist lopen, gebruik ik haar als bescherming. Bescherming tegen het gruwelijke. Ik druk haar stevig tegen me aan.

Ik en andere kinderkanker ouders in de kerkbanken. Angst. Verlammende angst. Voor ons eigen kind. Zal de volgende begravenis die van onze kleine zijn?
De moeder van een overleden meisje vertelt me dat het enige fijne met de dood is, dat die angst er niet meer is. Het meest verschrikkelijke is al gebeurd. Het kan niet erger worden.

Rationeel. Hoe werkt dat dan? Dit zou ik ook zo willen. Dit past niet bij ons. Mooie boekjes zeg.

De kleurige ballonnen die we oplaten voor het kleine meisje en al haar engelenvriendjes verspreiden zich in de harde wind. Ondanks de aprilmaand is het ijzig koud. De vorige keer dat we ballonnen oplieten was vijf jaar geleden, op ons huwelijk. Het lijkt lichtjaren ver weg.
Elise vraagt zich af waar de engelkindertjes dan zijn als de ballonnen weg vliegen.
Daar waar de sterren wonen lieverd.
Bij God in de hemel. Ga er maar aan staan.

De andere ouders van overleden kindjes beleven hun eigen verdriet opnieuw. Elke keer gaat het verdriet in het kwadraat. Twee keer twee is vier. Vier keer vier is zestien. Totdat het uiteen klapt.

Hoe zou ik zijn in die situatie. Zou ik schreeuwen, gillen? Zou ik instorten, ineen klappen? Oplossen tot niets. Ik kan me niets anders voorstellen dan dat ik onzichtbaar zou worden. Alle moleculen verdwijnen. Poef. Maar de moeder van het meisje, laat zien dat ook zij gedwongen wordt weer op te staan sochtends. Al is het maar voor het kleine broertje.

Nee, kinderbegravenissen wennen nooit.

Nora – Een super Kanjer!
Klik hier dan kun je een bijdrage geven aan Noras inzameling voor het Zweedse kinderkankerfonds. Doe mee en vecht voor het leven!

20120422-105613.jpg

14 gedachten over “Ballonnen voor in de hemel

 1. Ben het geheel eens met Marit en Helena. Je schrijft echt goed, zonder valse sentimenten recht in het hart. Mocht je ooit de kracht en energie hebben dan zit er een boek in. De manier waarop jij/jullie met alles omgaan is echt bewonderingswaardig. Dank je we dat wij daar door jouw schrijven van weten. Kram Laura

 2. Många varma kramar till dig, din fina familj. Och till alla andra som behöver. Dem. Kramarna och barnen. Mina tankar och tårar är också bland ballonger, kallt aprilregn och er i den kyrkan.

 3. Jag kramade om mina små killar extra mycket idag efter att ha läst ditt inlägg. Att få ha dem hos mig är stort. Och här kommer kramar till dig och dina fina tjejer.

 4. pfff, een ijskoude rilling van m’n hoofd tot m’n tenen. En ook ik vind het echt heel mooi, knap en dapper hoe jullie omgaan met jullie dagelijkse bezigheden, gebeurtenissen en emoties omgaan en hoe je dit dan ook nog verwoord zodat iedereen die jullie lief is op de hoogte kan blijven.

  Ben heel trots op jullie alle vier!!

  Hele dikke kus en knuffel.

 5. wat een in triest verhaal, zo eerlijk zo vol emotie geschreven. Heel veel sterkte!
  Liefs AnneMiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *